Hvad er egentligt forskellen på en psykolog og en psykoterapeut?

983aef431b709a2b50102d9ecf95d94f.jpg

Det er et af de spørgsmål, jeg ofte får. Og det er der både et par enkle og nogle mere kringlede svar på. 

Lidt forenklet kan man sige, at:
- Psykolog er en teoretisk uddannelse. Psykoterapeut er en praktisk uddannelse.
- Psykolog er noget man læser sig til. Psykoterapeut er noget man arbejder/udvikler sig til.
- Psykologi er et bogligt studie. Psykoterapi er en praktisk uddannelse.
- Psykolog bliver man på universitetet. Psykoterapeut bliver man i privat uddannelsesregi.
- Psykologer uddannes til at stille diagnoser. Det gør psykoterapeuter ikke.
- Psykoterapeuter gennemgår egenterapi og personlig udvikling. Det gør psykologer ikke.

Det ovenstående er som sagt lidt forenklet. Psykologstuderende kan jo også gennemgå en personlig udvikling. Og der er store mængder teoretisk læsestof i uddannelsen til psykoterapeut. Men i hovedtræk er fokus som beskrevet ovenfor. Herfra bliver forskellen mellem psykologer og psykoterapeuter dog mere nuanceret og kompliceret.

Der findes nemlig mange forgreninger inden for psykologien og mange skoler/traditioner inden for psykoterapien. Som psykolog kan man fx specialisere sig som krisepsykolog, børne- og ungdomspsykolog, erhvervspsykolog mm. Og som psykoterapeut kan man være uddannet inden for den psykoanalytiske skole, den psykodynamiske skole eller den gestaltterapeutiske skole (for nu blot at nævne nogle få).

Så hvis du fx er på udkig efter den psykolog eller terapeut, der bedst kan hjælpe lige præcis dig, kan det godt være lidt af en uoverskuelig jungle at bevæge sig ud i.

Mit bedste råd vil i så fald være, at du bruger tid på at spørge dig godt for, at du læser så meget du orker om emnet og - vigtigst af alt - at du mærker rigtigt godt efter, når du møder den psykolog eller terapeut du vælger. Er det her en person du er tryg ved, og som du kan have tillid til? Megen forskning viser nemlig, at det i sidste ende er selve relationen mellem terapeut og klient, der er det absolut vigtigste. Og at det spiller en langt mindre rolle, om det er en psykolog eller psykoterapeut, du søger hjælp hos. Det kan du fx læse mere om her på psykiatrifondens hjemmeside.