Du har den allerede. Vil du også lære at bruge den?
Udnyt din hjerne og boost din karriere
Tænker du indimellem på, hvad skal der til, for at kunne performe og skille dig positivt ud fra dine kollegaer og konkurrenter? De andre kan jo ofte – fagligt set – det samme som dig. De har gået i samme skole, ser de samme nyheder og læser samme litteratur. De tager på de samme kurser, går til de samme seminarer, abonnerer på de samme nettjenester, er med i samme netværk og følger de samme digitale orakler som dig på twitter, youtube, facebook og linkedIn. Fagligt set ligner de med andre ord dig til forveksling. Nøglen til at skille dig positivt ud ligger derfor ikke i endnu mere formel efteruddannelse – mere af det samme som alle de andre også gør. Nøglen ligger i stedet i noget dybt personligt, der karakteriserer DIG – nemlig i din hjerne.
Et skift i kriterierne for karrereudvikling
Dyb faglig viden er naturligvis en stærk succesfaktor i de fleste krævende jobs - det er mildest talt svært at gøre karriere uden. Men din faglige viden er først og fremmest en entry-barriere til det job, du har – eller stræber efter at få. Og som du måske selv har oplevet, skal der ikke mange år på arbejdsmarkedet til, før det faktisk er helt andre forhold end de strengt faglige, der er afgørende, for udviklingen i din karriere. Så skifter kriterierne for at avancere – væk fra dine faglige og hen mod dine personlige og sociale kompetencer.
Nøglen til succes er at mestre dig selv
Din evne til at være i socialer relationer er med andre ord et vigtigt redskab til at booste din karrierefremgang. Det gælder ikke mindst relationerne til dine kollegaer på jobbet, hvor evnen til at samarbejde og performe i teams ofte er en af de vigtigste nøgler til success. På det punkt handler din karriereudvikling altså ikke så meget om, hvad du kan, men om hvem du er. Det handler - lidt filosofisk sagt - ikke om din gøren, men om din væren. Det handler ikke om at mestre noget, men om at mestre nogen. Nemlig at mestre dig selv og derigennem dine relationer og dit netværk. Og her er det værd at være opmærksom på, at din hjerne og dit nervestystem indeholder selve nøglen til at mestre dig selv. For lige som du kan træne dine muskler, kan du heldigvis også træne din hjerne, og få resultater i form af bedre handlemønstre, stærkere og bedre relationer, øget personlig performance og en større tilfredshed med liv og karriere.
Lad os tage et eksempel
Hvis du fx er leder, har du sikkert oplevet at skulle tackle en situation, hvor en af dine medarbejdere klager voldsomt over en anden i teamet. Og måske har du også oplevet, at din involvering og forsøg på at løse konflikten blot eskalerer problemet. Det kunne være fordi, du forsøger at tale fornuft med en medarbejder, der er ramt på sine følelser. Men hvis du i stedet evner at sætte din egen fornuftshjerne i parentes, og kan møde medarbejderen fra din følelseshjerne - og dermed møde ham, der hvor han er (nemlig i sin følelseshjerne) – kan resultatet vise sig at blive anderledes poitivt. Fx ved anerkendende at sige ”jeg kan godt se, at du er vred og såret” og give medarbejderens følelser plads ved at spørge ”hvad er det, ved din kollega, der tricker dig” og ”hvad er det, du frygter”. Medarbejderen får på den måde mulighed for at blive set og anerkendt – og performer efterfølgende bedre. Og du performer bedre som leder, fordi du formår at håndtere situationen, fra det rigtige sted i din hjerne.
Udviklingen af øget performance
I det perspektiv handler øget performance derfor om, at udvikle din evne til at møde det der er, præcist som det er. Så forløser situationen sig, og man kan nemmere være i det. Det lyder enkelt, men i praksis kan det være svært, og ofte sker der noget helt andet. Mange ledere taler fx ofte fra fornuftshjernen, når han eller hun møder den følelsesmæssigt ramte medarbejder. Lederen kan fx sige: ”Ja, det kan jeg godt forstå, men teammarbejde er vigtigt, så du må bare finde en vej i det.” Og risikoen er så, at medarbejderen går tilbage og kun deltager halvhjertet.
Den paradoksale ændringsteori
Det ovenstående fænomen er et udtryk for det, man inden for psykologien kalder Den Paradoksale Ændringsteori, som blev udviklet af psykologen Arnold Beisser i 1971 og hurtigt vandt indpas i den psykologiske verden. Den beskriver det forhold, at du ikke kan løbe fra dig selv – hverken din fornufthjerne, din følelseshjerne eller din automathjerne. Hvis du skal performe optimalt, må du derfor træne dig i at have opmærksomhed på dine tricker-punkter på alle tre niveauer.
3 gode råd til bedre personlig performance
Vær opmærksom på, hvilken del af din hjerne, der taler. Mærker du indre uro eller vrede, er det fordi energien bevæger sig indad mod automathjernen, og dermed lukker ned for fornuftshjernen. Træk vejret langsomt og pust langsomt ud. Det er en simpel men effektiv måde at øge flowet i din hjerne på, fordi vejrtrækningen påvirker den store vagusnerve, der er forbundet til hjernestammen.
Se om du kan bevare din nysgerrighed i tilspidsede situationer. Nysgerrighed og stress er hinandens modpoler, og med en åben nysgerrighed skaber du grobund for at danne nye synaptiske forbindelser og bedre flow i hele din hjerne – med større mulighed for BÅDE at se gode OG dårlige sider i en situation.
Læg mærke til mønstrene i dine relationer og se dem udefra – uden at tage dem personligt. Har du f.eks. tendens til at oversamarbejde med nogen? Eller trækker du dig? At se på dig selv og dine relationer i dette perspektiv kaldes også for mentalisering, og er en måde at træne din hjerne på, der skaber større overblik, bedre robusthed og styrker dine relationelle kompetencer.
Hjernen består af tre dele: Fornuftshjernen, Følelseshjernen og Automathjernen.
Fornuftshjernen bruges til at reflektere, planlægge og til at se dig selv udefra og andre indefra.
Følelseshjernen bruges til at opleve følelser og empati. Både dine egne og andres.
Automathjernen bruges til at sikre en effektiv kamp eller flugt i pressede situationer.
Du kan træne, forme og udvikle alle tre områder i din hjerne hele livet igennem og dermed styrke dit personlige lederskab, dine relationer og din oplevelse af personlig succes og performance.
Forfattet af
Kenneth Hamann, Cand.scient.soc. og Psykoterapeut MPF, hamann-gestalt.dk
Certificeret Stressbehandler og Partner i People Performance Institute
og
Marianne Balling Jørgensen, Cand.scient.pol., Psykoterapeut MPF, Gestalt-Psykoterapi.dk
Certificeret Stressbehandler og Partner i People Performance Institute
Artiklen er tidligere bl.a. blevet bragt i Villabyerne (p. 32.)